o konkursu

 

Jedna od najprestižnijih nagrada Vranac - najbolja kratka priča -za formu koja oživljava cijeli jedinstveni kulturni prostor jezika, gdje crnogorska kultura postaje stožer najrafiniranijeg književnog žanra na početku milenija, ove godine neće biti dodijeljena koko smo navikli književnu javnost.

Ova je godina, očekujemo, za stožiranje brojnih utisaka i gle – za objavu novih priča, ovaj put od dobitnika nagrada Vranac – najbolja kratka priča 2010 – 2016.

Kakav „izum“ Vranac – Najbolja kratka priča 2010... u vrijeme kada su polako nestajale velike nagrade gdje privredna preduzeća u Hrvatskoj, evo i zaboravih koja, finansiraju stvaraoce, stvaralaštvo i konkurse za književna djela, poznavala sam dobro i sarađivala vrhunski sa ljudima „iz Plantaža“. Najviše tako blisko rečeno,  pripada Verici Marš, Dušanu Kankarašu, mnogim dragim prijateljima koji i na kulturu kao na „rod“ vina, jednako stvaralački i brižno gledaju. Moji su novi utisci o našem vinogradu, najvećem u Evropi, o novim zasadima, voćnjacima,maslinjaku i o ružama koje se nalaze na obodu vinograda... svim radostima i mukama proizvodnje i prerade grožđa, osim kao nekog ako voli da zna, postali način razmišljanja, vrijednost kojom sve dobro koje imamo znamo da pretočimo u još bolje.

Tako je i knjižara Karver postala logičan izbor Plantaža za veliku pormociju stvaralaštva, kratke priče... pripovjedačkog dara.

Poseban je dar uživalaca Plantažinih vina, kao najljepši spoj rituala iz kojih je onirički duh na obodu Mediterana, prislonjen uz naše vode, jezero, Cijevnu, Jadransko more. Ima tu još neotkrivenog koliko da vino, kai i za pozorišne ljude ( tamo je i Dionis, bog vina koji je preteča tetarskih igara i rituala), pjesnike, one koji njeguju laganu vrtoglavicu između jave i polusna, da sve to postane svakodnevica, istina u vinu!

Konkurs Vranac – Najbolja kratka priča, do sada je donio preko 6000 priča koje ako zbrajamo „karaktere“, svaki slovni znak ukucan u najsrčanije prozne zapise, doseže do 1 200 000 000 što znači da je bezbroj pokreta učinjeno da imamo danas na ovoj stranici 120 priča, da imamo 22 dobitnika nagrada Vranac i da cijeli prostor koji govori jezikom koji razumijemo i na kojem pričamo priče, prati iz godine u godinu...

 

 

 

odakle zovem markica

plantaze markica